wędkarski
Polecamy:

Aktywność ryb a temperatura wody

19 października KAT. Porady wędkarskie   Tagi: , , , ,

Ryby, jako stworzenia zimnokrwiste, mają temperaturę ciała taką samą jak woda, w której pływają. Dlatego też aktywność ryb a temperatura wody to czynnik bardzo istotny. Przykładowo, gdy ciepłokrwiste zwierzęta muszą jeść dużo przy niskich temperaturach, aby mieć z czego wygenerować ciepło organizmu, ryby zachowują się odwrotnie. Żerowanie zostaje zahamowane. Zmiany temperatury będą zatem powodowały zmiany intensywności żerowania ryb oraz zmiany pokarmu, jaki będą one pobierały. Z tym wiąże się też konieczność zmiany przynęt wędkarskich.

Aktywność ryb a temperatura wody

Nikt z nas nie wie dokładnie jaka będzie temperatura wody, zanim pojedziemy na ryby i się o tym przekonamy. Możemy jednak przewidywać pewne trendy i zmiany. Wystarczy sprawdzać szczegółowe prognozy dla twojego regionu. Polecam www.meteo.pl.

Po pierwsze: spójrz na różnice temperatury między dniem a nocą. Duża ich różnica oznacza, że zazwyczaj nocą woda nieco się ochłodzi. Należy też zwracać uwagę czy zmiany temperatury powietrza są jednorazowe, czy pokazują trend. Jeden dzień niższej lub wyższej temperatury nie robi dużej różnicy, ale kilka dni może spowodować, że ryby zaczną lub przestaną żerować.

Jako że zmiana temperatury powietrza, nie musi od razu powodować zmiany temperatury wody, koniecznie trzeba mieć przy sobie termometr. Będąc nad wodą, zawsze sprawdzaj jej temperaturę, dzięki czemu poznasz czy spada, czy rośnie.

0-5° C

Przy takiej temperaturze większość ryb żeruje niezbyt intensywnie lub w ogóle. Nęcenie zasadniczo ograniczamy do minimum. Czasem wystarczy po prostu sama przynęta. Możemy wtedy częściej zmieniać miejsca w poszukiwaniu skupisk ryb. Najlepiej żerujące w tej temperaturze gatunki to oczywiści okoń, płoć i leszcz, ale bywa, że trafi się ciepłolubny karaś, czy lin. Najlepsza przynęta to oczywiście ochotka, ale skuteczna na duże ryby może być też złocista kukurydza.


5-10° C

Ten zakres temperatur będzie miał miejsce wiosną i jesienią. Wiosną ogrzewająca się woda będzie dawała sygnał do rozpoczęcia żerowania i wyjścia z zimowego odrętwienia. Jesienią natomiast, spadek temperatury dla wielu gatunków będzie dawał znak, że zbliża się zima i trzeba się najeść.

Ważne jest, żeby nie przesadzać z ilością i sytością zanęty. Postawiłbym raczej na jej jakość, zwłaszcza pod względem odżywczym.

Wiosną najlepiej zapolować na grubą płoć i jazia. Wtedy szansa na okaz jest największa. W dalszej kolejności warto zapolować na leszcza, a w płytkich miejscach, przy szybkim ogrzewaniu wody, też na karpia. Jesienią zaczyna się czas leszczowych żniw.

W tym zakresie temperatur świetnie będą żerowały sandacze, szczupaki i okonie.
Przynęty numer jeden to mięso – białe i czerwone robaki. Warto też użyć ich jako zanęty. Można też zacząć łowić na kukurydzę, groch i łubin. Zanętę dobrze wzbogacić jest o mączkę rybną.

 

Kukurydza aromatyzowana

 

Łubin i orzech tygrysi

 

Mączka rybna do zanęt

 

10-18° C

To jedne z najlepszych temperatur. Większość gatunków będzie w nich świetnie żerowała. Jest na tyle ciepło, że ryby są aktywne, ale nie jest jeszcze upalnie gorąco. Przynęty powinny być nieco ciemniejsze i przypominać naturalny pokarm ryb.

W tym zakresie temperatur poza płocią i leszczem można złowić wszystkie karpiowate. Karp, lin i karaś zaczną żerować już od 10° C, a im cieplej będzie – tym lepiej. Optymalna temperatura dla lina to 14-18° C. Jeżeli chodzi o przynęty to warto zastosować pellet, ziarna i kulki proteinowe. Nie boję się obfitego nęcenia, choć zawsze stawiam na jakość a nie ilość.

18 ° C i więcej

Zaczyna się robić gorąco. Dla takich ryb jak amur, czy karp będzie to idealna temperatura, aż woda osiągnie 22° C. Potem w wodzie zacznie ubywać rozpuszczonego tlenu i ryby będą stawały się ospałe. Rankiem i wieczorem świetnie będą brały liny, karasie, wzdręgi, brzany. Z drapieżników można liczyć na ciepłolubnego suma i bolenia.
Warto spróbować na przynęty powierzchniowe i łowienie w toni. Sprawdzą się także kulki proteinowe, ziarna pellety, grube robaki i rosówki. Nie ma co bać się stosować grubej zanęty i dużych przynęt.

Na tych przykładach widzimy wyraźnie, że aktywność ryb a temperatura wody to czynniki ściśle ze sobą powiązane. I mają zasadniczy wpływ na skuteczność połowu.

Rafał Pokusiński

Może Ci się spodobać:

Przeczytaj inne:
Gdzie bytuje ryba świnka

Świnki, to bardzo przyjemne wędkarsko ryby. Pływają w dużych ławicach, łapczywie żerują i ładnie walczą....

Zamknij