Orzech tygrysi i inne orzechy to ciekawa przynęta. Niektóre są znane i często używane, inne to tajna broń nielicznego grona wędkarzy. Wszystkie swą skuteczność zawdzięczają dobremu smakowi i zapachowi oraz wartości odżywczej. Na jednych łowiskach trzeba przyzwyczaić ryby do tego pokarmu, ale na innych efekty są natychmiastowe i bardzo dobre. Wyprażone i zmielone orzechy na ryby stanowią świetny dodatek do kulek proteinowych i zanęt.
Lekarze zalecają jedzenie orzechów bo wpływają pozytywnie na rozwój szarych komórek, poprawiają myślenie i koncentrację. Czy tak samo wpływają na ryby? Nie wiadomo, ale na pewno bardzo im smakują.
Orzech tygrysi
Orzech tygrysi to tak naprawdę nie orzechy, tylko bulwy. Zawierają do 20% tłuszczu, ok. 28% białka i około 14% cukru.
Świetnie nadają się na łowiska, gdzie raki zjadają przynęty. Orzechami tygrysimi powinno się nęcić z umiarem ze względu na to, że są sycące. Powinno się używać tyle orzechów, ile w danych warunkach użyłbyś kulek proteinowych. Przykładowo, jeżeli zwykle nęcisz 30-40 kulkami na start, zastosuj tyle samo orzechów lub orzechów z kulkami. Ponieważ są wolno trawione, karpie wydalają pewne ich niestrawione ilości, którymi żywią się następnie małe ryby. Przygotowanie: Moczenie przynajmniej 48 godzin, następnie gotowanie przez 1-4 godziny. Następnie zostawiamy orzechy w wodzie na kilka dni, aby sfermentowały. Pomagają w tym cukry, które w czasie gotowania uwolniły się do wody. Taką wodę zawsze wlewam do łowiska lub używam do namoczenia zanęty. Taki wywar tworzy w wodzie smugę zapachową i wizualną, która ściąga ryby w łowisko.
Orzechy arachidowe na ryby
To przysmak karpi i leszczy. Mają wysoką wartość odżywczą: białko - 25%, tłuszcze - 49% , węglowodany – 19%. Mączka z orzechów arachidowych używana jest do produkcji zanęt i kulek proteinowych. Poprawia walory smakowe i zapachowe oraz wzbogaca skład mieszanki. Przygotowanie: Moczymy przez noc, a potem gotujemy od 30 do 60 minut. Zapach ugotowanych orzechów jest intensywny i bardzo przyjemny. Wywar, który powstaje podczas gotowania to świetny atraktor.
To jedna z lepszych przynęt na amura, ale również karpie je lubią. Ponieważ mało kto na nie łowi, mogą przynieść świetne efekty. Ryby jeszcze nie kojarzą ich z niebezpieczeństwem.
Orzeszki klonowe na ryby
Ziarna o średnicy około 7 mm, nas praktycznie nie do kupienia, ale można je zamówić z zagranicy. Są stosowane przez brytyjskich wędkarzy na karpie. To przynęta, do której ryby szybko się przyzwyczajają. Podobnie jak orzechy tygrysie nie wymaga użycia dużej ilości zanęty. Przygotowanie: Moczymy przez noc, a potem gotujemy około 30 minut.
Orzechy włoskie na ryby
Jeden z lepszych dodatków do zanęt i kulek proteinowych, ze względu na swój smak i wartości odżywcze. Nie słyszałem, żeby ktoś zakładał je na włos, ale może warto spróbować?
Orzechy laskowe na ryby
Są podobne do orzechów klonu, a zatem choć nikt na nie nie łowi, to może warto spróbować?
Przygotowanie zapasów orzechów na ryby
Warto zgromadzić zapasy orzechów. Można to zrobić z w okresie zimowym. Jednorazowo gotujemy kilka kilogramów orzechów. Ciepłe można pakować do słoików (wywar musi być wrzący), a ostygnięte pakujemy do hermetycznych opakowań foliowych (takich, w jakich kupujemy gotowe produkty w sklepach wędkarskich, jeżeli mamy odpowiednią maszynkę).
Rafał Pokusiński