wędkarski
Polecamy:

Zanętowe złoto

02 sierpnia KAT. Bez kategorii  

Kukurydza konserwowa to jeden z rybich przysmaków. Jest słodka, soczysta, ma wyrazisty kolor. Najczęściej dodaje się ją do zanęty w postaci całych ziaren. Można ją jednak wykorzystać w nieco inny sposób. Wystarczy zmiksować ziarna w zalewie. Uzyskamy gęstą, żółtą zupę. Można ją użyć do nawilżenia zanęty lub wlać bezpośrednio do wody za pomocą kubka na tyczce, lub w worku PVA (trzeba dodać dużo soli – słona woda nie rozpuszcza PVA). W wodzie utworzy gęstą, żółtą chmurę zapachu, aminokwasów i cukrów, które świetnie będą wabiły ryby.

Kukurydza konserwowa przy bardzo wielu zaletach ma podstawową wadę – ciężko nią zanęcić daleko od brzegu, punktowo. Można sobie z tym poradzić w prosty sposób. Do plastikowego pojemnika w kształcie ściętego stożka wsypujemy piasek, a na niego kukurydzę w zalewie. Całość zamrażamy. Powstaje mrożonka, którą można daleko i punktowo zanęcić. W ciepłej wodzie lód szybko się rozpuści, uwalniając kukurydzę. Piasek ma oczywiście za zadanie dociążyć mrożonkę, gdyż lód pływa. Można też zamrozić atraktory i nęcić zapachem w „kostkach” lodowych.

Przygotowanie zanęty

Robale – zawsze skuteczne?

Od małego uczono mnie, że im bardziej ruchliwy robak, tym lepszy. Nie tylko na haczyku, ale też w zanęcie. Jednak w niektórych sytuacjach zdecydowanie lepsze są robaki martwe.

  • czerwone robaki – posiekane na nieduże kawałki uwalniają do zanęty soki, które są uwielbiane przez duże ryby. Zwłaszcza leszcze, choć nie tylko. Poza tym małe kawałki nie nasycą ryb tak szybko i zmuszają je do konkurowania o pokarm i szukania dużego robala na haczyku;
  • poczwarki – ich soki są równie pobudzające ryby, jak czerwonych robaków. Wystarczy rozgnieść kastery, by uwolnić ich soki, które zwabią ryby;
  • ochotka – o tę delikatną przynętę dbamy szczególnie, aby była ruchliwa i dobrej jakości, gdyż łatwo ją uszkodzić. Jadnak wadą żywej ochotki jest to, że może się zakopywać w miękkim dnie, a czasem wypływać ku powierzchni. W pierwszej sytuacji ucieknie z zanęty i nie będzie czym wabić ryb. W drugiej zwabi drobnice żerującą w toni. Problem eliminuje uśmiercenie ochotki. Można to zrobić, posypując ją solą lub bentonitem. Można też kupić mrożona ochotkę, ale pod warunkiem, że będą to całe larwy, a nie dżem ochotkowy;
  • białe robaki – wędkarze masowo łowią na białe robaki i pinki, dlatego bywa, że stare, cwane osobniki ich unikają, wiedząc, że to może być pułapka. Wybierają martwe robaki, ponieważ martwy robak to zwykle ten, który się utopił, gdyż był długo w wodzie. Skoro tak to nie jest na haczyku, bo większość wędkarzy wymienia martwą przynętę na żywą. Z tego powodu łowiąc i nęcąc martwymi robakami, możemy przechytrzyć takie cwane sztuki. Co więcej, martwe robaki nie rozbijają kul zanęt, nie chowają się na dnie, czy w roślinach. Aby uśmiercić robaki można je zalać wrzątkiem i zahartować zimna wodą, by zachowały kształt lub zamrozić.

Ja mam zamrożona pudełko z robakami i wyjmuję z niego na ryby tyle ile mi potrzeba. Nie muszę za każdym razem latać do sklepu.

Białe robaki

Dopalacze

Zanęta gruntowa świetnie absorbuje zapachy. Kule rozpuszczając się w wodzie, stopniowo uwalniają aromaty. No właśnie – stopniowo. Może się jednak zdarzyć, że chcemy, aby zanęta od razu uwolniła do wody dużą ilość aromatów. Aby to osiągnąć, polewaj kule zanęty gęstym atraktorem w płynie lub robiąc palcem dziurkę w kuli, zalewając ją atraktorem i zaczopowując szczyptą zanęty.

Mięso

Mielonka jest bardzo popularna na wyspach. Powód jest prosty – dobrze działa na karpie i leszcze. Brytyjscy wędkarze wymyślili świetny sposób na dopalenie mielonką zanęty. Trzeba ją przetrzeć przez sito do zanęty, aby otrzymać mięsne drobinki. Jest to świetny dodatek do zanęty, który klei i poprawia jej smak. W Polsce do tego celu nie nadaje się mielonka z puszki. Można użyć mortadeli, parówki lub kupić brytyjską mielonkę wędkarską.

Pellet

Pellet to nowa generacja zanęt i przynęt. Świetnie działa na ryby. Trudno nęcić nim jednak punktowo (poza gruntówką). Można sobie jednak z tym poradzić. Zalewamy pellet wodą z łowiska i po chwili odlewamy nadmiar. Po pewnym czasie pellet zmięknie. Zachowa swój kształt, ale będzie dało się z niego formować kule.

Pellet

Zawodnicze sposoby

Wędkarstwo wyczynowe ma wędkarzom hobbystom do zaoferowania mnóstwo sprawdzonych rozwiązań. Zwłaszcza na temat zanęty. Zawodnicy szeroko stosują strategię nęcenia, która pozwala utrzymać w łowisku duża ilość ryb, bez ich przekarmiania. Polega ona na przygotowaniu zasadniczo dwóch zanęt. Pierwsza składa się głównie z gliny/ziemi z niewielkim dodatkiem robaków, głównie dżokersa, który nie nasyca ryb, a zmusza je do szukania tych małych robaczków. Taką zanętą tworzy się dywan o średnicy zwykle pół metra. Ma on za zadanie utrzymać ciekawość stada. Na środku tego dywanu, punktowo podaje się kule zanęty z gliną i większą ilością robali. Ich zadaniem jest skupić główną uwagę ryb w jednym punkcie – tym gdzie będzie nasza przynęta.

Litou to tajna broń zawodowców na leszcze. Większość wędkarzy wie, że zanęta, glina i ziemia wabią ryby chmurą drobinek pożywienia i zapachu, czasem też koloru. Litou to właśnie takie 3 w 1. Poprzez zmieszanie smużącej glinki z żółtym barwnikiem i słodzikiem otrzymujemy w wodzie intensywnie żółtą, słodką, gęstą chmurę wabiącą. Proporcje to:

  • 0,5 kg gliny ,
  • 0,1 kg barwnika,
  • słodzik (zależy, jak jest silny).

Zanęta na muł i rośliny

Czasem chcemy łowić ryby żerujące na dnie np. liny, karasie, jednak położeni kul zanęty jest niemożliwe ze względu na to, iż dno pokryte jest mułem lub roślinami. Rozwiązaniem będzie zanęta pływająca, czyli taka, której kule będą wręcz unosiły się na powierzchni. Rozpuszczające się w wodzie kule, będą wabiły ryby cząsteczkami, które powoli będą opadały na dno, nie zagrzebując się w nim. Dotyczy to oczywiście płytkich łowisk i niezbyt wietrznej pogody. Jak osiągnąć taki efekt:

  • dodając do nawilżonej zanęty suche mielone wafle lub otręby
  • przygotowując niedomoczoną zanętę, która rozpadnie się po uderzeniu w wodę.

Może Ci się spodobać:

Przeczytaj inne:
poradnik nęcenia
Krótki poradnik nęcenia. Jak nęcić?

SZTUKA NĘCENIA Kiedyś to było naprawdę prosto - stary chleb, płatki owsiane, bułka tarta, cukier,...

Zamknij