Wybierz interesujące Cię atrybuty aby wybrać najlepszą ofertę.
Kategorie
Producent
Długość (cm)
Ciężar wyrzutowy (g)
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
319,90 zł
494,89 zł
229,90 zł
232,90 zł
319,90 zł
589,90 zł
99,90 zł
88,90 zł
169,88 zł
209,88 zł
199,88 zł
249,88 zł
229,88 zł
279,87 zł
264,87 zł
234,88 zł
248,98 zł
228,98 zł
218,98 zł
444,46 zł
367,46 zł
249,90 zł
168,90 zł
199,90 zł
84,90 zł
82,90 zł
218,98 zł
142,89 zł
143,00 zł
75,00 zł
78,99 zł
199,90 zł
174,90 zł
157,30 zł
157,29 zł
254,00 zł
170,48 zł
Wędka na suma
Przede wszystkim mocna i wytrzymała. W sytuacji gdy mamy do czynienia z dużą rybą sprzęt musi być na nią gotowy. Warto wcześniej przygotować się do zakupu wędki na suma analizując wszystkie za i przeciw. Gdzie żeruje sum i jaka pogoda będzie odpowiednia, by połów zakończył się powodzeniem? Ile wędkarzy tyle teorii. Sumówki to wędki, które zostały wyprodukowane w taki sposób, by użytkownicy poradzili sobie nawet z największym zwierzęciem.
Parametry wędziska - polowanie na suma
I tu pojawiają się różne propozycje. Dla części wędkarzy idealna wędka na suma to taka, której długość wyniesie od 3,5 do niecałych 4 metrów, z krzywą ugięcia 5 Ib oraz masą poniżej 500 g. Inni preferują jeszcze krótsze wędziska czasem wprowadzając własne modyfikacje dla większego komfortu użytkowania. Rzadko spotyka się wędziska o długości ponad 4 metrów z prostej przyczyny – manewrowanie nimi bywa kłopotliwe. Także od grubości może zależeć sukces połowu. Są bardziej wytrzymałe i pozwolą utrzymać dużą rybę. Z kolei takie wędki są cięższe co po kilkunastu minutach intensywnej pracy rąk daje się we znaki.
Połów suma – przygotowania
Nie tylko sprzęt decyduje o sukcesie wyprawy. W przypadku ryby takiej jak sum – silnej i wytrzymałej – przyda się pomoc drugiej osoby. Bywa, że wędkarz wycieńczony walką poddaje się odcinając żyłkę i pozwalając rybie odpłynąć. Miejsca żerowania sumów to najczęściej ciemne głębokie doły, zdarza się jednak że spotkać je można także na płyciznach. Do jego zwabienia warto użyć zanęty przyrządzonej z czerwonych robaków, rosówki, mielonego mięsa a także innych dodatków pochodzenia zwierzęcego.