Wybierz interesujące Cię atrybuty aby wybrać najlepszą ofertę.
Kategorie
Producent
Ciężar wyrzutowy (g)
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
370,53 zł
Cena regularna:
425,90 zł
339,21 zł
Cena regularna:
389,90 zł
311,03 zł
Cena regularna:
357,50 zł
304,41 zł
Cena regularna:
349,90 zł
304,41 zł
Cena regularna:
349,90 zł
291,89 zł
Cena regularna:
335,50 zł
278,31 zł
Cena regularna:
319,90 zł
260,91 zł
Cena regularna:
299,90 zł
233,94 zł
Cena regularna:
268,90 zł
191,31 zł
Cena regularna:
219,90 zł
191,31 zł
Cena regularna:
219,90 zł
Wędka na suma
Przede wszystkim mocna i wytrzymała. W sytuacji gdy mamy do czynienia z dużą rybą sprzęt musi być na nią gotowy. Warto wcześniej przygotować się do zakupu wędki na suma analizując wszystkie za i przeciw. Gdzie żeruje sum i jaka pogoda będzie odpowiednia, by połów zakończył się powodzeniem? Ile wędkarzy tyle teorii. Sumówki to wędki, które zostały wyprodukowane w taki sposób, by użytkownicy poradzili sobie nawet z największym zwierzęciem.
Parametry wędziska - polowanie na suma
I tu pojawiają się różne propozycje. Dla części wędkarzy idealna wędka na suma to taka, której długość wyniesie od 3,5 do niecałych 4 metrów, z krzywą ugięcia 5 Ib oraz masą poniżej 500 g. Inni preferują jeszcze krótsze wędziska czasem wprowadzając własne modyfikacje dla większego komfortu użytkowania. Rzadko spotyka się wędziska o długości ponad 4 metrów z prostej przyczyny – manewrowanie nimi bywa kłopotliwe. Także od grubości może zależeć sukces połowu. Są bardziej wytrzymałe i pozwolą utrzymać dużą rybę. Z kolei takie wędki są cięższe co po kilkunastu minutach intensywnej pracy rąk daje się we znaki.
Połów suma – przygotowania
Nie tylko sprzęt decyduje o sukcesie wyprawy. W przypadku ryby takiej jak sum – silnej i wytrzymałej – przyda się pomoc drugiej osoby. Bywa, że wędkarz wycieńczony walką poddaje się odcinając żyłkę i pozwalając rybie odpłynąć. Miejsca żerowania sumów to najczęściej ciemne głębokie doły, zdarza się jednak że spotkać je można także na płyciznach. Do jego zwabienia warto użyć zanęty przyrządzonej z czerwonych robaków, rosówki, mielonego mięsa a także innych dodatków pochodzenia zwierzęcego.